Andrej Gropajc
harmonika

Andrej Gropajc
rojen 27.1.1985 v Kopru živi v vasi Tinjan, ki je od Kopra oddaljena približno 12 kilometrov. Obiskoval je Osnovno šolo na Škofijah. Šolanje je nadaljeval na Srednji tehniški šoli v Kopru , kjer je uspešno opravil poklicno maturo smer strojni tehnik, ter se vpisal na študij Gospodarski inženiring na Univerzi v Novi Gorici, kjer je leta 2012 diplomiral in pridobil naziv diplomirani gospodarski inženir. V času študija  je opravljal redno študentsko delo radijskega tehnika na Radiu Ognjišče (studio Koper), in sicer kar 4 leta do njegovega zaprtja. Zadolžen je bil za snemanje, oddajanje programa in montažo različnih oddaj ter prispevkov. V zadnjem letu študija je opravljal obvezno prakso v Univerzitetnem razvojnem centru in inkubatorju Primorske (UIP d.o.o.) in sicer v letu 2010, kjer je razvijal svojo podjetniško idejo - Glasbena hiša. V okviru UIP nato sodeluje s svojim projektom na natečaju Podjetna primorska in se uvrsti med finaliste. Projekt Glasbena hiša je zaživel Februarja 2013 pod imenom INMUZIK, Andrej Gropajc s.p.. Po študiju se je vpisal še na Pedagoško fakulteto v Kopru kjer je opravil dodatno enoletno izobraževanje, in sicer pedagoško-andragoško izobraževanje, ki je namenjeno samostojnemu opravljanju strokovnega dela v vzgoji in izobraževanju.Andrej in harmonika…

Harmoniko je prvič spoznal v zgodnjem otroštvu pri svojem stricu, ki je doma imel različne instrumente. Tako je nekega dne med otroško igro naletel na staro diatonično harmoniko. Skupaj s starši so sklenili poizkusiti najti učitelja za ta instrument. Sprva to ni bilo vzpodbudno, saj so vsi diatonično harmoniko igrali na posluh, nato so vendarle s pomočjo znanca prišli do kontakta učitelja.
Z osmimi leti je tako pričel obiskovati šolo diatonične harmonike pri prof. Zoranu Lupincu v Trstu. V svojem več kot 25 letnem igranju na ta inštrument je dosegel kar nekaj uspehov. V mlajših letih se je redno udeleževal vseh srečanj in tekmovanj za ta instrument. Med najpomembnejše seveda sodi osvojitev naziva svetovnega prvaka leta 2001. Poleg prestižnega naslova je v svojem večletnem glasbenem udejstvovanju dosegel še veliko drugih uspehov. Kar nekajkrat se je uvrstil v finale Zlate harmonike na Ljubečni pri Celju. Leta 2001 pa prejme s strani društva »Associazione Amici della fisarmonica del Friuli Venezia Giulia« (Združenje prijateljev harmonike iz FVG) posebno priznanje za dosežke na področju igranja na diatonično harmoniko.
Trenutno svojo pozornost posveča temu, da svoje znanje prenaša na mlajše rodove. Že več let vodi tečaje diatonične harmonike pri različnih društvih, in sicer društvu Kremenjak (Jamlje-Italija), društvu Kraška harmonika (Sežana) in društvu harmonikarjev Izola, kjer vodi tudi amaterski harmonikarski orkester. Od leta 2014 uči diatonično harmoniko tudi v glasbeni matici v Špetru (San Pietro al Natisone). Pri društvu Kraška harmonika je bil tudi član izvršnega odbora in v letu 2015 bil izvoljen v upravni odbor Zveze diatonične harmonike Slovenije (ZDHS) in nato še v strokovni svet zveze. V letu 2017 je postal predsednik Obalnega Kulturnega društva harmonikarjev Izola.
Poleg vsega rad ustvarja nove skladbe, zanimive priredbe za ta instrument in pa sodeluje z več različnimi glasbenimi skupinami. Največ časa je sodeloval s gledališko skupino »Kraški komedijanti« s katero je gostoval po Sloveniji, Nizozemskem, Kanadi, Ameriki in Avstraliji.
V samozaložbi je izdal tudi promocijsko zgoščenko »Spomini iz preteklosti«, kjer so skladbe, ki so bile posnete v letu 2001. »Zgoščenka Spomini iz preteklosti predstavlja mojih prvih pet posnetih skladb, ki sem jih posnel po uspešnem letu 2001 in niso nikoli zagledale luč sveta. Tako spomini na preteklo obdobje napovedujejo nove projekte.« A.Gropajc (Koper, 2012).

Kasneje realizira tudi projekt »Pirates of the Caribbean Medley«, iz katerega nastane tudi videospot. Videospot objavljen na spletu doseže preko 300.000 ogledov in veliko zanimanja. Glede na pozitiven odziv na prvi videospot se nato odloči za nov projekt in sicer »Inside diatonic accordion«. Zaradi pogostega vprašanja, kaj se dogaja v harmoniki med igranjem, kaj se skriva v njej, kako sploh vse skupaj deluje se rodi ideja, da bi poskušali posneti videospot, ki bi prikazal notranjost harmonike in kaj vse se v harmoniki dogaja med igranjem nanjo. V sodelovanju Beltuna accordions in INMUZIK-servis harmonik so opremili harmoniko s približno 200 led lučkami, ki so jih postavili v notranjost harmonike ter k sodelovanju povabili še KLEVA FILMS, ki je poskrbel za posnetke in dokončno obdelavo. Rezultat sodelovanja pa je odličen videospot.
Poleg igranja na harmoniko je posvetil ogromno časa podrobnemu spoznavanju harmonike in njenemu delovanju ter iskanju izboljšav. Obiskal je kar nekaj proizvajalcev in serviserjev harmonik ter skozi leta nabiral tehnično znanje in izkušnje. Trenutno vodi lastno podjetje INMUZIK, Andrej Gropajc s.p., ki se ukvarja s poučevanjem diatonične harmonike in servisom harmonik.

Nekaj dosežkov in nagrad:
- leta 1998  naziv Primorski godec in absolutni zmagovalec v Dolenji Trebuši ter 1. mesto leta 1999
- Evropsko prvenstvo v Attimisu; 1. mesto leta 1997, 1998, 2000, 2002 in 2005
- Mednarodno tekmovanje Diaton v Jamljah; 1. mesto leta 1998 in 1. mesto in absolutni           zmagovalec leta 2001
- Gran premio Natisone, Pulfero; posebna nagrada (Premio per vitruosismo) leta 2002
- Tekmovanje na Krki; 1. mesto leta 2001
- Tekmovanje v Sodražici; 1. mesto in absolutni zmagovalec leta 1997, 2001
- Svetovno prvenstvo v Latini, Roču in Gengi; absolutno 1. mesto v svoji kategoriji leta
   1998, 2000 ter 2001, ko osvoji tudi naziv mladinskega svetovnega prvaka.
- Postojna 2001; absolutni zmagovalec in naziv Martinov godec
- Koper 2003; Projekt »Izdelava diatonične harmonike«, mentor: prof. Dušan Šircelj
- Koper 2012; Izdaja promocijske zgoščenke »Spomini iz preteklosti«
- Tinjan 2011; Zbirka ljudskih skladbic za diatonično harmoniko »Stare ma lepe«
- Tinjan 2013; Projekt »Pirates of the Caribbean Medley«
- Tinjan 2015; Projekt »Inside diatonic accordion«
- Tinjan 2016; Projekt »INMUZIK program poučevanja diatonične harmonike«
 
Portoroz
"Iz glasbe prihaja čar,
ob katerem se morajo upokojiti vse skrbi in vse bolečine srca."

William Shakespeare
GLASBENA ŠOLA SVETI ANTON / VSE PRAVICE PRIDRŽANE
Sv. Anton 1, 6276 Pobegi